Berlin, du bist wunderbar!

Na een lange autorit checken wij om ongeveer half 2 in bij ons hotel. Even opfrissen en dan gaan we meteen naar de Brandenburger Tor voor het unieke concert 'U2 am Brandenburger Tor'. We komen daar om half drie aan. Er staan nog niet heel veel mensen in de rij. We sluiten ook aan. Volgens het kaartje gaan de deuren om vier uuropen, dus hoeven we maar anderhalf uur te wachtThe Edge deelt handtekeningen uiten.

A
ls we zo'n kwartier in de rij staan, komen Bono en The Edge handtekeningen uitdelen. Als ik op een gegeven moment oogcontact met Bono heb, zeg ik: "Bono, please come to Holland next year!". Hij lacht met een soort geruststellende blik alsof hij wil zeggen: 'Dat komt wel goed!'. Het is de manier waarop hij kijkt, alsof hij al iets weet. Even denk ik nog dat ik me dat verbeeld, maar André bevestigt dit. Maar goed, we zullen moeten afwachten. We blijven hopen dat U2 volgend jaar naar Nederland komt.

Iets na vieren gaan inderdaad de deuren open. Dat verloopt enigszins chaotisch, maar ik ben vrij snel binnen. Na een korte sprint weet ik een mooie plek vooraan van 'bereich B' aan het hek te bemachtigen. In de rij van André zijn er problemen met de scanner (hij krijgt een déjà vu). Ik kijk steeds of ik tussen de mensen die aan komen rennen André zie. Na enkele minuten zie ik hem en roep ik zo hard als ik kan. Gelukkig hoort hij het en neemt hij snel plaats naast mij.Dan moeten we wederom wachten want het concert begint pas om half zeven. Het is behoorlijk koud, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn erbij! Brandenburger Tor

Om half zes komt er een kerel van MTV op het podium. Hij kondigt aan dat over een uur U2 op het podium verschijnt. Iedereen juicht. Om tien voor half zeven verschijnt hij nogmaals op het podium. Hij zegt dat het nog tien minuten duurt. Ook meldt hij dat U2 een speciale gast heeft meegenomen. We zijn erg benieuwd.

Na drie kwartier, in plaats van de aangekondigde tien minuten, verschijnt U2 op het podium. We horen de intro van One en Bono zegt: "Thanks for coming out in the cold! Danke schön, Berlin. Berlin, du bist wunderbar". We krijgen nu al kippenvel. Tijdens One worden steeds teksten en afbeeldingen geprojecteerd op de Brandenburger Tor, echt een spectaculair gezicht. Eerst verschijnt boven aan 'One love'. Later zien we de sterren van de Amerikaanse vlag die veranderen in hamers en sikkels. Bovenaan verschijnt aan de linkerkant 'Ost' en aan de rechterkant 'West' en daarna 'Freedom'. Aan het einde van One roept Bono: "Happy birthday, Berlin!".

Bij Sunday Bloody Sunday verschijnt de speciale gast op het podium die Bono aankondigt als de 'mayor of New York'. Het is Jay-Z. Tijdens dit nummer rapt hij een stuk, erg gaaf. Daarna volgt Beautiful Day. De tekst 'see China right in front of you' wordt aangepast aan de locatie. Bono zingt nu: "See Brandenburger Gate right behind you".

Het miniconcert wordt afgesloten met het prachtige Moment Of Surrender. Kippenvel! Na een halfuur (tien minuten langer dan aangekondigd) komt er een einde aan dit bijzondere concert op deze bijzondere locatie. Het was de lange rit meer dan waard. Wat zijn we blij dat we hier bij konden zijn.

Als we het terrein verlaten, komen we geluidsman Joe O'herlihy tegen. Hij signeert onze kaartjes. Ik vraag hem waarom U2 volgend jaar niet naar Nederland komt. Hij zegt: "It's not announced yet". Dat wil zeggen dat ze toch komen! Ik vraag dit nog even heel expliciet en tot twee keer toe bevestigt hij dat ze volgend jaar naar Nederland komen. We zeggen vervolgens dat we hopen dat het Rotterdam wordt. Hij zegt dat hij ook een voorkeur heeft voor Rotterdam. "Tell it to the boys to go to Rotterdam", zegt hij waarop ik zeg: "Ok, bring me to them and I will tell them". Hij lacht, maar brengt me uiteraard niet. Als we op het onderwerp Rotterdam doorgaan, zegt hij dat we 'pretty close' zijn. Vervolgens moet hij weer verder. Wij vragen ons af wat hij met 'pretty close' bedoelt. Arnhem? Nijmegen? Of toch Rotterdam? En heb ik de blik van Bono dan toch goed ingeschat? Hopelijk horen we het snel. Onze avond kon al niet meer stuk, maar na dit nieuws gaan we helemaal uit ons dak. We bellen direct diverse vrienden om dit heugelijke nieuws te vertellen.

Als we naar de metro teruglopen, komen we langs de achterkant van het hotel waar U2 verblijft. EU2 'live' op tvr staat nog een handjevol beveiliging en ook zien we twee grote geblindeerde auto's. Omdat er maar twee andere fans staan, besluiten we ook te wachten. Na een tijdje wachten, stellen de beveligers zich ineens op bij de uitgang. Ook staan de chauffeurs in positie bij de auto's. Wij staan klaar met cd-boekjes en stiften. En dan scheuren ineens vier geblindeerde auto's uit de parkeergarage en verdwijnen alle beveiligers. Helaas gaan ze meteen door naar de O2 World voor de MTV Europe Music Awards. Jammer natuurlijk, maar niets kan onze stemming nog veranderen. Het was een topavond!

Later zien we op onze hotelkamer de MTV Awards. Op een gegeven moment schakelen ze live over de Brandenburger Tor waar U2 optreedt. Live? Wij weten wel beter, maar het is leuk om het nog een keer op tv te zien!

Setlist
One= Magnificent= Sunday Bloody Sunday= Beautiful Day= Vertigo= Moment Of Surrender